El bloc de la classe de sisè

CARNESTOLTES I DIJOUS LLARDER

Febrer 15th, 2018 by formigues
 

El Carnaval: El Carnaval també està molt relacionat amb la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. En la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.

 

Dos personatges han representat històricament la lluita entre el que signifiquen el Carnaval i la Quaresma. Per un costat, el rei Carnestoltes, un personatge gruixut, dragador, bevedor i esbojarrat. Per l'altre, la seva enemiga, la vella Quaresma, una vella de set cames, que dejuna i és vegetariana.

  

Dijous Gras: Comença la festa del Carnaval. La gent es disfressa per celebrar que el rei Carnestoltes està a punt d'arribar. Segons la tradició, és un dia per gaudir d'un menjar greixós i abundant. Els plats típics són la botifarra d'ou, la truita de botifarra i la coca de llardons.

 
 
 
ELS GEGANTS
 

Mireu, mireu…

VISITEM EL MUSEU DE LA PELL

Febrer 5th, 2018 by formigues

 

 

 

Dimarts 30 de gener els Gegants vam anar al Museu de la Pell d’Igualada on vam realitzar una visita guiada i un taller.

 

Primerament, vam començar amb el taller de penjolls. Vam aprendre a marcar la pell amb punxons i vam fer un collaret.

 

Després vam visitar el museu on ens van ensenyar la sala dels bombos i les màquines que es feien servir antigament per adobar la pell.

 

Finalment, vam visitar la casa de la festa i, aprofitant que som els Gegants, ens vam fer una foto amb tots ells.

Pol i Vera

 

 

Per veure més fotografies cliqueu sobre la càmera.

PADRINS LECTORS

Gener 10th, 2018 by formigues
 

La competència lingüística, en general, i la comprensió lectora, en particular, són a la base de qualsevol aprenentatge. Els alumnes han de tenir la capacitat d’usar la lectura com a eina d’accés a la informació, la descoberta i l’ampliació de coneixement. 

 

És per això que l’escola ja fa anys que va iniciar-se en el projecte que anomenem PADRINS LECTORS.

 

L'apadrinament lector és una activitat cooperativa que es realitza en parelles formades per alumnes de sisè que fan de padrins de lectura i els alumnes de P5 que fan de fillols. El fet de ser padrí de lectura representa que l'alumne padrí adquireix el compromís principal de vetllar per l'aprenentatge lector del seu fillol. L’ajuda a aprendre a llegir, alhora que mira d'encomanar-li el gust per la lectura tot engrescant-lo a llegir.

 

 D’entre els aspectes positius que aporta l’activitat destaquem que:

· Motiva a llegir als alumnes i connecta amb els seus interessos.

· Responsabilitza als més grans de l’atenció i cura dels petits, i els fa conscients que ells són el seu exemple, amb tot el que això implica.

·Afavoreix la relació entre els diferents nivells i millora la convivència dins el centre ja que es treballa de forma cooperativa.

· Crea contextos significatius d’aprenentatge.

· Estableix lligams afectius entre padrins i fillols al voltant de la lectura i genera bones experiències.

· Es desenvolupa la paciència i l’empatia.

 

Abans d’acabar el primer trimestre ens vàrem reunir plegats per poder fer entrega dels carnets d’apadrinament i desitjar-nos Bones Festes de Nadal.

 

Va ser una estoneta molt bonica i emotiva i de ben segur que la recordarem tots.

 

Gràcies PADRINS per ajudar-nos en la tasca d’educar als més petits…i segur que aquesta experiència també us farà millors persones.

 

  

INTERNET SEGURA

Gener 8th, 2018 by formigues

 

El cos de Mossos d’Esquadra va posar en marxa l’any 2008 un pla per prevenir la ciberdelinqüència en l’àmbit dels adolescents i els joves, amb l’objectiu d’informar, alertar i conscienciar dels perills d’internet i les activitats il·lícites en les quals els menors poder ser víctimes potencials, tot donant consells per a un ús adient i segur de la xarxa i oferint un canal de contacte entre la policia i els joves, els pares i els educadors.

 

El pla ha evolucionat per adaptar-se a la nova realitat, amb l’esclat de les xarxes socials i els canvis d’hàbits dels menors i joves, que s’introdueixen cada cop més aviat en el món d’internet.

 

Afegint-nos en aquest línia de conscienciació el alumnes de sisè van rebre una xerrada informativa que va servir per posar sobre la taula punts de debat i reflexió per tal de fer un bon ús d’internet, sumant-se a les accions internes que ja es duen a terme al centre.

 

Us deixem un enllaç on pares i mares podeu trobar informació i orientacions útils de cara a actuar de manera preventiva. Cliqueu sobre la imatge. 

 

 

 
  Per veure més imatges cliqueu la càmera.

BONES FESTES!

Desembre 24th, 2017 by formigues
 

ELS ALUMNES DE SISÈ US VOLEM DESITJAR UN MOLT BON NADAL!

  

L'ARBRE DE NADAL 

 

La Cova, pedra viva;

desert, el camí ral.

 

Sota una llum freda,

creix l’arbre de Nadal.

 

El freguen ales d’àngel,

hi canten els ocells.

 

Oh tenderol i prada!

oh verda branca al vent!

 

Les branques d’aquest arbre

la freda cova han clos.

 

No deixen que se’n vagi

l’alè calent del bou.

 

Pengem-hi els nostres somnis,

que així els veurà l’Infant.

 

Taronges d’or es tornen

a l’arbre de Nadal.

 

 

Tomàs Garcés

 

 

 Cliqueu la càmera per veure més imatges dels treballs realitzats.

Ens agrada el NADAL!

Desembre 23rd, 2017 by formigues

 

 

Ens agrada el Nadal i ens agrada preparar-lo. Decorem l’aula, assagem per la cantada, fem els àlbums amb el recull de treballs del trimestre, la postal, pessebres, l'Esmolet i l'Esmoleta, aprenem el poema de Nadal, cantem per tots els nostres familiars i amics que ens vénen a veure…Uff! Quin munt d’activitats.

 

Finalment, ho tenim tot a punt les Portes Obertes de Nadal a l’escola i ho celebrem tots plegats, pares, mares, mestres i alumnes. I l’últim dia, l’amic invisible tan esperat!!! Un cop acabades totes les tasques, felicitar-nos tots per l'esforç i la feina feta i les bones estones viscudes.

 

 Marina i Soraya

 

 

 Mireu, mireu…

JOGUINA SOLIDÀRIA

Desembre 22nd, 2017 by formigues
 

El dia 22 de desembre la Creu Roja va rebre les escoles i instituts convidadats a la recepció de Nadal de l’Ajuntament d’Igualada.

 

La finalitat va ser una Marató per tal de recollir joguines noves, educatives, no bèl·liques i no sexistes. Els alumnes de la nostra escola dels cursos de 5è i 6è de Primària, com cada any, van aportar la seva solidaritat i van fer arribar les joguines a l'entitat.

 
 
 
 Cliqueu la càmera i veureu més imatges.

VA DE PROJECTES: Aprenem a fer de reporters!

Novembre 30th, 2017 by formigues
 

Encetem un nou projecte! Els Gegants hem rebut la visita del reporter del programa “Catalunya directe” de 8TV, Jordi Còdol. Aquesta activitat ha sigut l’encarregada de donar el punt d’inici del projecte “Aprenem a fer de reporters".

 
 
 
El dia 24 de novembre va venir un reporter, en Jordi. Ens va explicar una mica com fer una bona entrevista, com es prepara, així com també el més important de ser reporter i com t’has de mostrar al públic.
 
Cal destacar una anècdota que ens va explicar: era en directe en un concert d’un grup de rock. Ell anava vestit d’una manera molt formal i va demanar una samarreta a un noi que era al concert per ambientar la connexió. Tot seguit,  quan va acabar el concert, el noi no li volia retornar la samarreta a en Jordi.
 
Ens va agradar molt la seva visita i, de fet, li vam fer moltes preguntes que ell, molt amablement, ens va contestar.

 

Aya i Lucía

Aquí trobareu més imatges.

Viatgem a ÀSIA

Novembre 25th, 2017 by formigues

 

 

Hem iniciat el projecte anual interdisciplinari d’aquest curs. Aquest és un  treball que parteix d’un context i que requereix l'aplicació de coneixements de diverses àrees. La seva metodologia facilita l’adquisició de competències bàsiques donat que prioritza la construcció del propi coneixement, incentiva processos d’investigació, potencia el treball cooperatiu i facilita la comunicació i el diàleg.

 

Aquest any implementem la segona part del projecte en relació a la temàtica del “Turisme sostenible”. En aquesta ocasió els alumnes viatjaran virtualment fins al continent asiàtic i coneixeran els trets d’identitat de les diferents cultures que el configuren.

 

D’altra banda crearan la seva pròpia agència de viatges amb la finalitat de planificar un itinerari real i sostenible pels països escollits.

 

Us mostrem alguns dels moments de treball dels alumnes de sisè.

 

 

Cliqueu la càmera per veure més imatges.

SANTA CECÍLIA: Gaudim la música

Novembre 21st, 2017 by formigues
 
 

Avui ens hem tornat a trobar tots a l’església dels Caputxins per celebrar el dia de la Música i el de la seva patrona, Santa Cecília.

 

Hem compartit la música que ens ajuda a viure sentiments, moltes emocions i transporta missatges.

 

Músics i cantaires de sisè han participat amb vàries cançons i han fet, entre tots, possible la diada a la nostra escola.

 

Visca la Música!

 
 
Mireu, mireu…